The Last Swiss
Holocaust Survivors

Si një vend neutral, Zvicra i mbijetoi Luftës së Dytë Botërore kryesisht të pasigurt. Kush janë të mbijetuarit e Holokaustit zviceran? Shumica dërrmuese në atë kohë nuk ishin shtetas zviceranë. Përkundrazi, ata erdhën nga Reich gjerman ose vende të tjera evropiane dhe, si hebrenj, u prekën drejtpërdrejt nga persekutimi i Kombëtares Socialiste. Disa mbijetuan nga kampet e përqendrimit dhe shfarosjes, të tjerët ishin në gjendje të shpëtonin veten duke ikur ose fshehur. Shumica erdhën vetëm në Zvicër pas Luftës së Dytë Botërore.

Fakti që ka të mbijetuar nga Holokausti në Zvicër u bë vetëdije e publikut vetëm gjatë debatit për pasuritë e fjetura dhe hetimet historike të "Komisionit të Bergierit" në fund të viteve 1990.

Në 2017/2018, Zvicra kryesoi Aleancën Ndërkombëtare të Kujtimit të Holokaustit. Ekspozita The Survivors Last Holokaust zvicerane u jep fjalën disa prej dëshmitarëve të fundit okularë të Holokaustit dhe pasardhësve të tyre.

Top
Pastaj u bëra tatuazh: 71978. Unë qava shumë. Jo për shkak të dhimbjes, jo, për shkak të numrit. Për shkak se e kisha humbur emrin, isha vetëm një numër. Atëherë nëna ime tha: «Mos qaj, asgjë nuk ndodhi. Kur të kthehemi në shtëpi, ju shkoni në shkollën e vallëzimit dhe merrni një byzylyk të madh në mënyrë që askush të mos mund ta shohë numrin. » Unë kurrë nuk kam ndjekur shkollën e vallëzimit dhe kurrë nuk kam marrë byzylyk.
Video Teaser Image
intervistë me Nina Weil
Nina Weil
Lindur në Klattau (tani Republika Czecheke) më 1932, jetoi në Pragë dhe u deportua në Theresienstadt në 1942. Më vonë ajo erdhi në Aushvic me nënën e saj Amalie. Ajo ishte dymbëdhjetë vjeç kur nëna e saj (38) vdiq nga rraskapitja dhe rraskapitja atje. Nina Weil i mbijetoi një zgjedhje nga mjeku i kampit të përqendrimit Josef Mengele dhe më pas mbijetoi në një kamp pune. Pasi u rrëzua Pranvera e Pragës, burri i saj dhe ajo gjetën azil në Zvicër. Ajo ishte asistente laboratorike në Spitalin Universitar në Cyrih.
Top
Në fund të luftës isha në një komandë pune në kampin e përqendrimit. Ne kemi hedhur shinat hekurudhore. Unë isha më i ri dhe më i vogli në grup. Në fillim ishim 30 vetë. Në fund të vitit 1944, dy njerëz ishin akoma gjallë. Si e bëra? Pata fat. Unë kisha flokë të kuq, të zjarrtë të kuq. Gjermanët më thirrën "kokën e kuqe". Mora punën më të lehtë.
Video Teaser Image
intervistë me Fishel Rabinowicz
Fishel Rabinowicz
Lindur në Sosnowiec, Poloni në 1924. Në vitin 1943, nëna e tij Sara (42) dhe gjashtë motrat e tij me emrin Esther (16), Jakob (12), Frimetta (10), Benjamin (8), Mania (6) dhe Beracha (3) u vranë në Aushvic. Vëllai i tij Jeheskiel (18) vdiq në kampin e përqendrimit në Faulbrück. Babai i tij Izraeli Josef (46) u qëllua në kampin e përqendrimit në Flossenbürg. Fishel Rabinowicz, i cili vetë kaloi katër vjet në kampin e përqendrimit dhe në kampe të ndryshme të punës së detyruar, përjetoi çlirimin në Buchenwald. Më 1947 erdhi në Zvicër për t'u çlodhur me një grup të mbijetuarve. Rabinowicz qëndroi dhe u bë dekorator kryesor në një dyqan më të madh në kantonin e Ticino. Që në pension, ai ka punuar në biografinë e tij në imazhe grafike. Fishel Rabinowicz është e ve dhe ka një djalë.
Top
Nëna ime më mbrojti shumë në Ravensbrück. Ajo bëri komanda shtesë për një pjesë shtesë të supës, të cilën më dha atëherë. Mësova të lexoja dhe të shkruaja, e gjithë tabela e shumëzimit në rrethana më të këqija. Nëna ime tha: "Ju do t'ju duhet akoma në jetën tuaj". Kjo ishte magjike. Kjo do të thoshte se do të mbijetonit.
Video Teaser Image
intervistë me Ivan Lefkovits
Ivan Lefkovits
Lindur në Preçov (Sllovakia e sotme) në 1937. Në vjeshtën e vitit 1944, Ivan, nëna e tij Elisabeth dhe vëllai i tij Paul u internuan në Ravensbrück. Ndërsa Ivanit i lejohej të qëndronte me nënën e tij, vëllai i madh Pali (15) u nda prej tyre, u dërgua në kampin e burrave dhe u vra më vonë. Ivan mbijetoi me nënën e tij. Në vitin 1969 Ivan Lefkovits erdhi në Bazel për të ngritur institutin e ri për imunologji si profesor.
Top